joi, 7 octombrie 2010

Respingerea

http://revista.tanarcrestin.net/nr2/imagini/consiliere.jpg
Respingerea este cea mai mare si mai necunoscuta problema din biserica.

A respinge inseamna a refuza, a nu admite, a nu accepta, a indeparta de la sine, a da la o parte. Cand respingi o persoana refuzi sa o cunosti, sa o accepti, sa o ai in preajma, sa o asculti, sa o primesti; inseamna sa o parasesti sau sa o arunci ca si cum nu ar fi folositoare, fara valoare.

Respinse se mai simt persoanele care sunt iubite conditionat, daca obtin doar rezultate bune sau fac anumite lucruri sau arata intr-un anumit fel. Insa nu trebuie sa uitam ca toti avem nevoie sa fim iubiti, asa cum ne-a creat Dumnezeu.

Respingerea provoaca multe rani in interiorul nostru. Ranile interioare ale unui copil neiubit pot sa conduca la pierderea identitatii (nu stiu cine sunt sau incotro se indreapta).

Sentimentele unei persoane respinse sunt: nu se simte iubita, dorita; se simte fara valoare, inferioara, vinovata; se autorespinge; vorbeste negativ despre ea; are probleme in acceptarea dragostei, aprobarii, aprecierii. Li se pare greu sa dea sau sa primeasca dragostea fizica.

Din aceasta cauza ei nu pot sa aiba relatii bune nici cu ei insisi, nici cu alti oameni, nici cu Dumnezeu.

Cauzele respingerii sunt mai multe. Iata cateva dintre ele:

- Inainte de nastere: un copil nenascut este emotional (dupa 6 luni), iar uterul este prima lui casa. El se poate simti respins din dorinta de avort a mamei, sau pentru ca este o sarcina nedorita, ilegitima, sau mama divorteza in timpul sarcinii sau are o trauma..

- La nastere: copilul se poate simti respins daca nu este sexul dorit de parinti, daca il naste greu sau are malformatii; cand mama moare la nastere sau este dat spre adoptie, sau cand este conceput pentru a inlocui pierderea altui copil;

- In copilarie: la aceasta varsta copilul se poate simti respins deoarece poate fi o povara pentru parinti, cand mai are frati si el nu este iubit la fel de mult, sau poate fi bolnav si sa petreaca mai mult timp in spital;

- Varsta scolara: un copil se simte respins cand nu se descurca bine la scoala, este umilit sau i se dau pedepse nedrepte, cand este trimis la un internat, cand apare un alt membru in familie, sau din cauza diferitelor circumstante de familie (abuzul, neglijarea emotionala, alcoolism, saracie, tratament prost din partea parintilor vitregi)

- Mai tarziu in viata: poate avea esecuri in dragoste, este singur, necasatorit sau in unele cazuri casatorit dar divorteaza; cand esueaza in cariera sa sau nu are prieteni;

Respingerea este problema, iar radacinile sunt cele care mentin problema si o intaresc.

Iata aceste radacini:

1. Razvratirea: este o reactie agresiva, de sfidare; emotia e exprimata prin manie, aroganta, critica. Roada este: violenta, amaraciune, legalism, razbunare, pofta, necredinta, incapatanare; ("nimeni nu ma va controla si nu va decide pentru mine")

2. Autorespingerea: o persoana indreapta respingerea spre ea, devine negativ, ceea ce duce spre distrugere chiar sinucidere. ("sunt asa prost, o dau in bara, intotdeauna mi se intampla asa")

Roada: o imagine proasta de sine, vinovatie, autocondamnare, frica de esec, nesiguranta, lipsa de incredere, rusine , anxietate, chiar boala fizica. ("ceva nu e in regula cu mine", "oamenii nu ma plac")

3. Autoprotectia (frica de respingere): creaza bariere in jurul sau, nu lasa pe nimeni sa se apropie de sine; ("eu o sa controlez relatiile, o sa ii opresc daca se apropie prea mult, o sa pun barierele).

Roada: presiunea pentru a avea realizari bune, neodihna, lupta, competivitate, perfectionosm, mandrie, timiditate, autocentrare, autocompatimire, autojustificare, gelozie.

Intotdeauna s-a stiut ca omul are 3 nevoi psihice:

- nevoia de a apartine cuiva;

- sentimentul de a se simti valoros;

- nevoia de a realiza ceva;

Toate aceste nevoi sunt indeplinite de Isus, noi ii apartinem Lui, Dumnezeu ne-a creat unici si L-a trimis pe singurul Lui fiu sa moara pentru noi, deasemenea El vrea ca talentele si abilitatile noastre sa le folosim pentru a-L sluji pe El.

Respingerea creaza rani, iar o rana conduce la pacat. De aceea este nevoie de vindecare.

Pentru a fi vindecati trebuie in primul rand sa ne iertam pe noi insine (unii cred ca sunt vinovati din cauza propriului esec), apoi sa iertam pe cei care i-am ranit prin respingerea noastra sau care ne-au respins;

Raspunsul Tatalui la aceasta problema este sa acceptam dragostea Sa; El ni se descopera ca fiind Tatal nostru, inima Lui bate cu dragoste pentru noi, iar prin fiul Sau El ne-a aratat cum sa acceptam dragostea Sa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu